27. september 2019

Studerende bruger antropologi på bæredygtighed i egen baghave

Bæredygtighed

Affaldssortering, udbud af kantinemad og et kæmpestort drivhus. Tre konkrete forslag fra 24 antropologistuderende til at gøre Center for Sundhed og Samfund (CSS) mere bæredygtigt . I løbet af foråret har de studerende på faget Anvendt Antropologi arbejdet med at løse konkrete problemstillinger i deres egne auditorier og læsesale.

(English)

De studerendes motivation var ikke ligefrem høj på faget Anvendt Antropologi ved semesterstart:

”Når vi nu omsider skulle arbejde med bæredygtighed, hvorfor skulle det så være på det campus, man går rundt på hver dag?, siger Malene.  

I løbet af semesteret steg engagementet med at finde bæredygtige løsninger til det gamle kommunehospital på Øster Farimagsgade, hvor CSS holder til. De studerende opdagede, at de arbejdede med problemer på verdensplan – bare på mikroniveau.
 ”Alle flyver alle vegne og alle flyver på CSS. Man kan godt zoome det, vi har lavet ud til større skala, det er bare meget sværere at undersøge i storskala,” fortæller Kirstine. Faget endte med at sprede optimisme, fordi de studerende oplevede, at løsningerne var inden for rækkevidde:

”Man føler ofte, at det man laver på studiet havner i skraldespanden, men her var skraldespanden længere væk end normalt”, fortæller Kirstine.

Papkrus faldt i popularitet

Projektet har givet de studerende indblik i, hvordan adfærdsændringer, som de ofte arbejder med, virker. De stod pludselig selv på begge sider af undersøgelsen og tilhørte den målgruppe, der skulle ændre adfærd. ”Så kan man godt komme som konsulent og sige ”A,B,C og så sker de noget”, men her måtte vi også spørge, hvordan ændrer vi vores adfærd.”, fortæller Kirstine. Arbejdet har også ledt til en større bevidsthed om bæredygtighed. En del fra holdet begyndte for eksempel at medbringe deres egne kopper i stedet for at bruge papkrusene fra kantinen.

En vigtig styrke ved forløbet  har været at de studerende kunne se deres faglighed komme i spil. Malene og Kirstine har ikke selv tidligere har haft klimaet som ”mission”, men oplevede at arbejdet med CSS gav dem et nyt perspektiv netop fordi det ikke var drevet af stærke personlige interesser. ”De har brugt deres faglighed til at gøre en konkret forskel og har taget klimadagsordenen med ind arbejdet som et ”normalt” parameter i antropologiske løsninger.

Alt i alt har faget vakt optimisme på holdet. De studerende har oplevet, at det er muligt at gøre noget ved klimaforandringerne i miniskala på campus – og at deres forslag forhåbentlig kan inspirere i det store billede.

Drøm om drivhus

 Et af de studerendes forslag er at etablere et drivhus på campus, der kan fungere som mødested for bæredygtighedsindsatser, så studerende på forskellige samfundsvidenskabelige uddannelser kan sætte deres faglighed komme i spil i bæredygtige løsninger. ” Mange opgiver at gøre noget for klimaet, fordi de ikke føler de ved nok. Universitetet bør have et lab, hvor man kan mødes og opleve at det man lærer på studiet kan bruges til at gøre en forskel.”

Emner