20. februar 2020

Protein Center indfører bæredygtigt bakkebrug

Bæredygtige laboratorier

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) har indgået aftale med leverandøren af deres pipettespidser om afhentning af emballagen til direkte genbrug. Det sparer på ressourcer – både på planeten og i pengepungen.

(ENGLISH)

Forskerne på CPR bruger mange pipettespidser hver dag i deres forskning. Spidserne kommer i firkantede "bakker" (se foto), der indtil for nyligt blev sorteret som hård plast og sendt til genanvendelse. Det er mere betydeligt mere bæredygtigt end at smide dem i skraldespanden. I januar i år fandt centeret dog en endnu bedre løsning: Leverandøren Saveen Werner tilbyder at afhente bakkerne og genbruge dem direkte. 

CPR har sorteret hård og blød plast siden sommerferien 2019. Sorteringen viser, at en stor del af centerets plastaffald kommer fra bakkerne fra pipettespidser. Alene ét af de 10 laboratorier på CPR bruger omkring 2300 plastbakker årligt. Bakkerne er ca. 1 cm høje, så det svarer til et tårn af bakker på 23 meter hvert år. Det mindsker altså mængden af plastaffald betydeligt, når de bliver hentet af leverandøren.

Skraldespande med billeder
Bakkerne (i midten) udgør en stor del af det sorterede affald

"Tidligere betalte vi for, at bakkerne blev hentet som hård plast af affaldsrenovatøren. Nu kommer leverandøren og henter dem og genbruger dem. Det er billigere for KU og mere bæredygtigt" fortæller Nikoline Borgermann, der er forsker på CPR.

Grøn Gruppe blev grundlagt

Nikoline Borgermann har startet en grøn gruppe på centeret: CPR Goes Green. Gruppen har spillet en vigtig rolle i implementeringen af den nye ordning.

Kasse med pipettespidser

Kasserne til opbevaring er blevet genbrugt i mange år, men det er noget nyt, at bakkerne kan sendes tilbage til leverandøren og genbruges.

Bakkerne kommer ikke fra en ny leverandør, men er de samme, der hele tiden er blevet brugt i blandt andet hendes laboratorie. Centerets indkøber opdagede tilfældigt, at leverandøren tilbyder at hente bakkerne efter brug. Hun kontaktede derfor bæredygtighedsgruppen, der greb bolden og fik sat spande op til opsamling af bakkerne.

"Tidligere havde Bente, vores indkøber, måske ikke vidst, hvor hun skulle gå hen med den information. Men nu er det ret tydeligt, hvem man skal tage fat i, hvis man har en god grøn ide" fortæller Nikoline Borgermann. Hun tror, det har stor værdi, at centeret har fået et grønt udvalg. "Hvis der er nogen, der har en idé til et grønt tiltag, så kan de tage fat i os. Og jeg tror, det er lettere at forankre det grønne arbejde, når dem, der implementerer ideerne, også selv skal ’leve med dem’ i laboratorierne."

Det nye tiltag hos CPR er gået videre til SUNDs administration, der nu er ved at

undersøge, om andre leverandører også afhenter plastbakkerne til genbrug. Hvis det er muligt, er det målet, at alle bakker på SUND kan blive hentet og genbrugt. Enkelte grupper på CPR bruger, på grund af præference, pipettespidser fra Saveen Werner i stedet for dem, der kan bestilles gennem SUNDs webshop. Webshoppens leverandør tager i øjeblikket desværre ikke plastbakkerne retur, men det vil forhåbentlig ændre sig.

Vil gerne inspirere andre

CPR Goes Green har gang i en række andre tiltag også. Gruppen har blandt andet allerede arbejdet med opfordring til at spare på papirhåndklæder, de har indført økologisk mælk, bestilt pipetter med mindre emballage og har sat en QR-kode på printeren, der instruerer i at printe dobbeltsidet. Og de skal snart lave et pilotforsøg med kildesortering i køkkenerne. Igangværende projekter inkluderer blandt andet at genbruge deres kaffegrums, f.eks. gennem Beyond Coffee, og at bruge ikke-bleget papir i deres printere.

CPR Goes Green har arbejdet med flere grønne tiltag herunder at mindske emballagen på deres pipetter

'"Jeg tror, det virker, fordi folk selv kan bestemme. Vi vil ikke være det grønne politi, men blot gøre det let for folk at handle bæredygtigt" fortæller Nikoline Borgermann. Der er heller ingen tvang til at indlevere bakkerne til genbrug - CPR Goes Green har bare opsat spande til opsamling og sørger for, at det bliver afhentet.

Centret CBMR er i samarbejde med CPR Goes Green i gang med at lave et tilsvarende grønt udvalg. Nikoline Borgermann opfordrer til, at andre centre også organiserer grønne grupper. Hun vil gerne holde et oplæg med erfaringerne fra CPR på andre centre eller institutter. Hvis du er interesseret, er du velkommen til at kontakte hende.

 "Vi kommer ikke til at redde planeten her på CPR, men vi kan inspirere andre, og når vi er mange, begynder det at rykke noget", siger hun.  Bakkerne fra pipettespidserne er et godt skridt på vejen.