1. oktober 2019

Kantiner bruger bæredygtige forsøgskaniner

Bæredygtighed

Når du spiser et måltid i ”Wicked Rabbit” eller ”HUM-kantinen” er klimaaftrykket grundigt gennemtygget. Kantinerne på Søndre Campus arbejder meget bevidst med bæredygtigheden af den mad, de sælger til de ansatte og studerende.

(ENGLISH)

Kantinen Wicked Rabbit serverer udelukkende vegetarisk mad, og om onsdagen er det slet ikke muligt, at finde kød eller fisk på hele Søndre Campus. Den kødfrie dag ligger øverst på listen over de bæredygtighedsindsatser, som kantinernes site-manager Laila Bjerregaard er særligt begejstret for: ” Der er naturligvis blandede meninger om det og folk skal lige vænne sig til det vegetariske udvalg, men jeg synes det er så fedt, at vi går forrest her. Det er jeg virkelig stolt af.”  

Guld i grumset

Laila Bjerregaards liste over bæredygtige indsatser tæller også bionedbrydelig og komposterbar emballage, ingen plastflasker til møder, mindre oksekød og genanvendelse af kaffegrums.  Når man laver kaffe, bruger man kun omkring 0,2 % af kaffens næringsstoffer resten bliver i kaffegrumset som normalt smides i skraldespanden. Men ikke på Søndre Campus – her bliver det hentet af Beyond Coffee, der bruger det til at plante østershatte i.

Ifølge Laila Bjerregaard er Søndre Campus kantine et ”start-up”, hvor forskellige nye initiativer kan blive afprøvet. Det kan lade sig gøre, fordi de studerende er bevidste omkring klimaforandringer og bæredygtighed og derfor er åbne over for de forskellige tiltag. ”Det kantinekoncept vi kører på Søndre Campus, kan i princippet bruges alle steder – det er et spørgsmål om, hvorvidt der er efterspørgsel på det”, understreger Laila Bjerregaard.

Rabat på kaffe i egen kop

Det bæredygtige kantinekoncept rummer initiativer i forhold til både madspild, emballageforbrug og økologi. For at begrænse madspildet bliver der sidste torsdag i hver måned lavet en vegansk suppe primært af resterende madvarer. Og kantinen har startet et samarbejde med Too Good To Go, hvor den resterende mad fra kantinerne bliver samlet og solgt i cafeen Mødestedet. Mængden af emballage bliver mindsket ved at det koster 2,5 kr. at bruge engangsemballage, og prisen på kaffe er lavere, hvis du medbringer din egen kop – afhængigt af størrelsen på koppen. Andelen af økologi er omkring 40 %, og det efterstræbes at alle æg og mejeriprodukter er økologiske.

Kantinen på teologi
Der bliver ikke solgt kød på Søndre Campus om onsdagen.

Krav om grøn kantinekreativitet

I fremtiden håber Laila Bjerregaard, at det er muligt at mindske mængden af kød endnu mere ved at have flere vegetardage: ”Det vil give mulighed for at sikre kvalitetskød de dage, hvor der er kød på menuen”. Hun vurderer, at det er muligt, at kantinen engang i fremtiden kan blive 100 % vegetarisk, men at det er usandsynligt, det sker inden for den nærmeste fremtid, da der stadig er efterspørgsel på kød og fisk. Til gengæld er hun sikker på, at kantinen bliver mere kreativ i forhold til at bruge grøntsager i forskellige retter, og at tydeligere skiltning vil gøre det nemmere at vælge vegetarisk eller vegansk.